caini racorire vara

Bolile de vara si expunerea la temperaturile ridicate ale animalelor de companie. Cum sa ii racorim?

caini racorire varaVara, caldura nu ne afecteaza numai pe noi oamenii, ci si pe animalele noastre de companie. Ea poate genera diverse probleme de sanatate, de la cele dermatologice pana la cele cardiace sau pulmonare, acestea fiind de o gravitate majora.

Toate rasele atat de caini, cat si de pisici sunt expuse problemelor provocate de soare: deshidratare, insolatie, stop cardiac, atac cerebral. Cele mai predispuse in acest caz sunt cele care au boticul turtit pentru ca, din punct de vedere biologic, respiratia lor este ingreunata.

Exemple: Bulldog, pisica Persana, Boxer, Mops, Shar Pei, Shih Tzu etc..

Animalele de companie supraponderale sau in varsta sunt de zece ori mai sensibile la soare si trebuie ferite in totalitate de caldura. Atunci cand acestea incep sa respire rapid, cu limba scoasa, animalul trebuie dus imediat intr-un loc racoros.

Stiai ca… animalele tunse si cu parul scurt sufera mai tare din cauza caldurii decat cele cu blana lunga? Prin expunerea la temperaturi ridicate, animalutele pot prezenta dermatite (iritatii ale pielii), probleme cardiace, edem pulmonar si, cel mai comun, insolatie, cele mai expuse find cele de culoare neagra.

Sfaturi importante!

  • Hidrateaza-ti animalul de companie cu apa cat de cat rece si proaspata.

  • Nu iesiti la plimbare in intervalul orar 12:00-18:00.

Semne ca animalul tau se sufoca din cauza caldurii:

  • Incepe sa respire repede si sacadat.

  • Prezinta o salivare abundenta.

  • Limba isi schimba culoarea de la roz la caramiziu.

Cum ii acorzi primul ajutor

  • Se pune dusul cu apa pe animalut, facandu-se treceri succesive de la apa calda la apa rece.

  • Se pune gheata in jurul gatului, pentru a raci carotida si jugulara. Nu se recomanda pe spate, pentru ca poate produce o aprindere la plamani.

Lasa un comentariu