caini scarpina

De ce se scarpina cainii?

caini scarpinaAnimalutul vostru se scarpina abundent si agresiv? S-ar putea sa aiba o afectiune la nivelul pielii.

Un prim factor il poate reprezenta alergatul si rostogolitul prin iarba. Cainele dumneavoastra prezinta o sensibilitate la nivelul pielii, sensibilitate produsa de diferiti paraziti externi. Chiar si cainii tinuti in captivitate sau in spatii inchise pot dezvolta afectiuni grave la nivelul pielii.

Un al doilea factor poate fi nutritia. Animalutul dumneavoastra poate fi alergic la unele ingrediente din hrana industriala, iar aceasta alergie sa se manifeste prin nevoia de a se scarpina. Iata unele dintre cele mai comune afectiuni semnalate prin scarpinat:

  1. Dermatita cauzata de factorii de mediu. Cainii ce fac parte din aceasta categorie pot parea aparent sanatosi, dar printr-o analiza mai atenta din partea stapanului, se pot observa caderea blanii si iritatii la nivelul pielii. Multi caini pot fi sensibili la iarba, iar prin studierea pielii patrupedului de catre medicul veterinar, se vor lua imediat masurile necesare. Eczema umeda poate face parte din aceasta categorie si poate aparea din cauza mediului umed in care traieste cainele. Cei mai predispusi la aparitia acestei boli sunt cainii cu blana deasa si greu de curatat. Aceasta favorizeaza un mediu perfect pentru dezvoltarea bacteriilor si aparitia infectiei.

  2. Dermatita nutritionala. Aceasta afectiune ar trebui sa fie usor de tratat, dar chiar si azi atat medicii veterinari, cat si stapanii patrupezilor cred in mesajele de pe alimentele pentru caini – Formula Completa si Echilibrata. Printr-o alimentatie corecta, cainele tau nu numai ca nu va avea probleme cu blana sau pielea, ci va avea intreg organismul sanatos. Un sfat ar fi ca atunci cand cumparati hrana patrupedului sa va asigurati ca primul ingredient scris pe ambalaj este carnea, fie ea vita, miel, pui sau peste. Suplimentele pot ajuta la o alimentatie cat mai sanatoasa, cum ar fi diverse vitamine si suplimente bogate in Omega.

  3. Dermatita cauzata de paraziti. “Banalul” purice poate fi principala cauza de producere a unei afectiuni la nivelul pielii cainelui dumneavoastra. De aceea, medicul veterinar recomanda diverse tratamente impotriva acestora, in caz contrar, se poate ajunge la pierderea parului. Cainii pot dezvolta o hipersensibilitate daca nu sunt tratati la timp si, uneori, aparitia unei infectii este posibila.

Bolile urechii la caini

Atunci cand patrupedul tau scutura din cap de cel putin 2-3 ori la 5-10 minute, exista posibilitatea ca acesta sa sufere de o problema auricula. Nu trebuie sa neglijam aceste simptome, ci sa ne ducem imediat cainele la un control. Principalele boli care pot determina un caine sa isi scuture capul:

  1. Otita. Atat otita, cat si infectiile la nivelul urechii sunt des intalnite la caini. Pe de o parte, otita se manifesta prin inflamatia urechii provocate de diferite alergii, cum ar fi cea alimentara sau cea la purici. Iar pe de alta parte, infectiile urechii sunt provocate de bacterii, fungi sau chiar paraziti.

  2. O alta cauza pentru care cainele isi scutura capul este hematomul auricular. Acesta apare in urma neglijentei si netratarii infectiilor auriculare.

Ce rase de caini sunt predispuse la afectiunile urechii? In mod special, aceste afectiuni apar la cainii ce prezinta un canal auricular anormal (Shar-Pei) sau la cainii care au par la nivelul urechii (Terrier sau Pudeli). De asemenea, cainii care petrec mult timp afara sau care sunt expusi la apa, respectiv corpi straini.

Lasa un comentariu