Mancarea de casa. Cainii au nevoie de produse atat de origine animala, cat si de origine vegetala. Sigur, un rol important in ceea ce priveste conformatia sa genetica, il au carnea si produsele derivate din aceasta. De preferat, nutritia cainelui ar trebui sa contina carne de pui si de vita, si mai putin carne de porc. Un supliment necesar cainelului, bogat in fosfor, calciu si alte minerale, il gasim in carnea de peste.
Pentru intarirea dentitiei, cainii isi extrag mineralele din oase. De preferat, oasele trebuie sa aiba dimensiuni suficient de mari ca sa fie roase, pentru a nu risca inghitirea acestora de catre caine.
Cu o valoare nutritiva ridicata si usor digerabile, ouale nu trebuie sa lipseasca din alimentatia cainelui. Aceatea sunt servite cainelui amestecate in lapte sau iaurt, avand un aport ridicat de vitamine: B, D, E. Se recomanda inlaturarea albusului pentru ca acesta contine toxine si este mai greu de digerat.
O sursa importanta de energie poate fi extrasa din pastele fainoase, paine si cereale, dar este de preferat ca acestea sa nu depaseasca 25-30% din totalul de hrana, pentru ca pot duce la afectiuni la nivelul ficatului.
La fel ca oamenii, cainii au nevoie de fibre ce pot fi luate din orez, legume (morcovi, fasole verde, ardei grasi, rosii sau sucul de rosii) si pot fi adaugate in supe, ciorbe sau chiar sub forma de garnitura la diverse preparate din carne.De evitat urmatoarele alimente: fasolea uscata, excesul de cartofi, gogosarii iuti si varza.
O lingurita de drojdie de bere pe zi reprezinta un supliment excelent pentru caini, alaturi de fructe pentru un aport energetic ridicat.
Hrana industriala:
Hrana industriala pentru caini trebuie adaptata in functie de perioadele sale (crestere, gestatie, lactatie, temperaturi extreme etc.). De asemenea, unii factori importanti in alegerea hranei animalutului sunt: rasa, talia si varsta.
Cum alegem hrana de calitate?
Chiar daca granulele colorate par apetisante pentru cainele nostru, acestea pot contine coloranti ce nu au nicio valoare nutritiva. Pentru a nu produce probleme de sanatate cainelui, se recomanda o hrana de calitate ce are, de obicei, culoarea maronie.
Compozitia hranei trebuie sa contina in proportie de 90% proteina de origine animala, unde carbohidratii sa nu depaseasca 25%.
Un alt factor ce trebuie luat in vedere este aspectul hranei. Granulele neunsuroase si uscate arata modul in care acestea au fost pastrate corect in ambalaje impermeabile.
Tipuri de hrana:
Hrana umeda este recomanda cainilor cu probleme ale danturii, cu apetit scazut pentru ca aceasta nu produce o crestere semnificativa in greutate. Avand un gust bun si fiind usor masticabila, consumul in cantitati mari nu reprezinta o problema. Totodata, este recomandata cainilor cu un consum insuficient de apa, deoarece hrana umeda are un continut ridicat (75-80%).
Hrana uscata are un aport proteic mult mai ridicat decat cea umeda (18-40%) si un efect benefic asupra danturii. Datorita granulelor ce au o suprafata asemanatoare “periutei de dinti”, cainii vor prezenta depuneri reduse de tartru.
Argumente pro si contra fata de fiecare tip de hrana:
Tipul de hrana |
PRO |
CONTRA |
Gatita in casa |
-cost redus; -meniu diversificat; -mancare cu aport nutritiv ridicat. |
-“nutritia canina” trebuie stiuta cu exactitate pentru a doza bine ingredientele; -necesita timp de preparare; -trebuie sa fie tot timpul proaspata. |
Mancare industriala |
-alimentatie echilibrata in functie de rasa, talie si varsta; -nu necesita timp de pregatire; -rezista in timp (nu se strica); -este comod de procurat. |
-poate avea un pret ridicat; -ingredientele de origine animala pot sa nu fie proaspete; -nu este voie administrarea inainte de efort fizic->balonare. |
Valentin
februarie 5, 2017Buna seara,
Detin un catelus rasa Shih-tzu, in varsta de de aproape 5 luni si m-ar interesa un pret pt microcipare si vaccin antirabic si, de asemenea, daca aveti program si sambata si intre ce ore.