Sterilizare caini si pisici

Sterilizarea: cum se face, cand, avantaje si dezavantaje

Sterilizare caini si pisiciCum se face sterilizarea. Procedura chirurgicala de sterilizare este una uzuala si presupune deschiderea abdomenului la femele, iar la masculi are loc o incizie la nivelul testiculelor pentru extragerea lor. Toata aceasta procedura se realizeaza sub anestezie generala, indiferent de sex.
In primul rand, inainte de sterilizare, animalutele sunt consultate de medicul veterinar in vederea verificarii functionalitatii organelor si a starii de sanatate. Totul incepe cu un set de analize de sange: hemograma, fiind necesara pentru alegerea celei mai potrivite metode de preanestezie, anestezie si analgezie. In functie de raspunsul acestor teste, examen EKG, ecografie abdominala si monitorizare cardiaca, medicul decide daca animalutul este pregatit pentru operatie. Chiar daca au fost facute analize amanuntite inaintea interventiei chirurgicale, medicul trebuie sa fie pregatit pentru orice situatie ce poate aparea pe parcursul operatiei.

Dupa anestezia animalului, acesta este conectat la un monitor ce ii arata medicului parametrii vitali. Dupa incizia la nivelul abdomenului (la femele) sau la nivelul testiculelor (la masculi), are loc rezectia ovarelor/testiculelor.
O ultima etapa o reprezinta inchiderea operatiei cu fire de sutura sau capse chirurgicale, ce vor fi eliminate la 7-10 zile de la operatie.

De ce trebuie sa sterilizam cainii si pisicile. Posesorii de animale refuza de cele mai multe ori sa isi castreze/sterilizeze animalutele din motive, sa le zicem… personale. Ar fi bine de stiut ca sterilizarea are anumite avantaje in eliminarea riscului de aparitie a mai multor boli fatale, cum ar fi: cancer mamar, uterin sau ovarian, precum si lactatia falsa sau tulburari digestive.

Sterilizarea cainilor sau a pisicilor trebuie facuta, de preferat, in jurul varstei de 6 luni, inainte de intrarea in calduri a acestora. Cancerul mamar afecteaza in medie 25% din pisicile nesterilizate. Astfel, sansa de aparitie a cancerului atunci cand pisica este sterilizata inainte de primele calduri este de 0,05%, 8% dupa primele calduri si 26% dupa al doilea ciclu de calduri.

pastile cainiUnii proprietari de caini si pisici prefera sa le administreze acestora anticonceptionale. Rolul anticonceptionalelor este de a le scoate pe femele din calduri si de a le calma. Pe de o parte, anticonceptionalele sunt usor de procurat de la orice petshop, dar pe de alta parte au un dezavantaj major pentru ca determina aparitia chisturilor mamare ce pot duce la dezvoltarea unor tumori, maligne sau beligne.

De asemenea, sterilizarea masculilor scade riscul de aparitie al cancerului testicular. In urma mai multor studii, 27% dintre cainii nesterilizati pleaca de acasa si exista posibilitatea de a nu se mai intoarce. Atat cainii, cat si pisicile se manifesta mult mai agresiv in perioada de imperechere (musca, zgarie), ceea ce prezinta un alt dezavantaj al nesterilizarii animalelor.

Avantaje ale sterilizarii fata de oameni. In perioada de reproducere, motanii isi marcheaza teritoriul din jurul sau, mirosul fiind unul greu de suportat. In cazul catelelor, acestea manifesta sangerari la nivelul uterului ce pot dura si 2 saptamani. Un avantaj important il reprezinta linistea dumneavoastra si a celor din jur pentru ca sunetele produse de pisici in timpul “nuntii” (imperecherea zgomotoasa a pisicilor) va poate trezi din somn. Totodata, pisicile de apartament manifesta un comportament agitat, distrugand mobilierul si facand dezordine. Un avantaj ar mai fi si ca animalutele vor fi mult mai afectuoase, docile si de ce nu, mai temperate.

In urma sterilizarii animalului este recomandata o monitorizare permanenta a greutatii acestuia, o alimentatie specifica si un efort fizic zilnic.

Lasa un comentariu